Flemming Efterskole A-Å
A
Afgangsbevis
Ved afslutningen af skoleåret får du udleveret et prøvebevis, et efterskolebevis og en evaluering.
Allergier og specialkost
Såfremt man lider af fødevareallergi og/eller ønsker specialkost, skal man snarest muligt give skolen besked. Man er også velkommen til at kontakte skolens køkkenleder, Teddy Andreasen, med henblik på en samtale omkring kosten. For tilskudsberettigede allergikere/særlige diæter aftales nærmere om fordelingen af tilskuddet mellem skole og hjem.
At forlade skolen
Hvis du har behov for eller lyst til at cykle eller gå en tur, skal du aftale det med vagtlæreren og skrive det i "udgangsbogen". Det gøres på en iPad, som findes ved døren til lærerværelset.
Skolens grund må ikke forlades efter mørkets frembrud og aldrig efter kl. 21.00.
B
Bestyrelsen på Flemming Efterskole
Formand: Niels Bie 6020 8818
Næstformand: Allan Thomsen
Bestyrelsesmedlemmer: Rasmus Bissenbakker, Niels Bjerre, Janni Hørdum, Gitte Hamborg Ebbe og Line Juul Nielsen
Se bestyrelsen på Flemming Efterskole.
Besøg på skolen
Man må gerne få besøg af forældre og søskende, og de må gerne komme med ind på gangen/værelset.
Brobygning
I 10. klasse skal du i brobygning i efteråret. Brobygningsforløbet kan foregå på en erhvervsskole eller på et gymnasium/hf-kursus. Du får et indtryk af, hvordan det er at gå på uddannelsen, før du selv skal træffe dit valg om uddannelse efter efterskolen. Du får viden om kravene på uddannelsen og oplever miljøet på skolen. Du møder elever, lærere og vejledere på uddannelsen.
C
Computer
Det er en god ide at have en bærbar computer med, da vi bruger computere i den boglige undervisning.
Chromebooks er ikke velegnede i undervisningen.
Cykel & cykelhjem
Man skal have en cykel med, og man skal selvfølgelig have cykelhjem på, når man cykler.
D
Dyne og pude
Du skal have din egen dyne og pude med og eget sengetøj.
E
Eksamen
Se under "Prøver"
Elevfotografering
Eleverne bliver fotograferet til et årsfoto, som kan købes i slutningen af skoleåret.
Elevfester
Elevfester holdes uden for Flemming Efterskoles regi. Festerne arrangeres i et samarbejde mellem elever og forældre. Flemming Efterskole er behjælpelige med at arrangere forplejning og fælles bus til festen.
Elevråd
I løbet af den første tid vælges et elevråd, som varetager elevernes interesser i samarbejde med forstanderen og en lærer.
Energidrikke
Sunde vaner og god søvn er ekstremt vigtige for at kunne holde til det høje aktivitetsniveau, der er på Flemming Efterskole. Derfor er det ikke tilladt at indtage energidrikke på skolen – ejheller når vi er ude af huset i forbindelse med opvisninger, stævner og kampe.
F
Facebook og Instagram
I er meget velkomne til at følge med på skolens Facebookside og Instagramprofil, hvor der løbende opdateres med billeder fra hverdagen.
Ferier
Ferierne fremgår af kalenderen, som også omfatter weekender og fridage. Vi gør opmærksom på, at skolen er lukket i efterårsferien, juleferien og vinterferien. Alle ferier slutter den angivne dag kl. 21.00. Se kalenderen. Vær særligt opmærksom på, at vi går i skole mandag til onsdag før påske.
Forsikringer
Skolens forsikring dækker ved uheld i undervisningen. Jeres egen familieforsikring skal dække uheld i fritiden, hvis du ødelægger noget på skolen samt ved indbrud på elevværelser, eller hvis du får stjålet noget. Derfor vil vi anbefale, at man tegner en familieforsikring, såfremt man ikke har en sådan.
I forbindelse med skituren har skolen en rejseforsikring, som dækker en eventuel hjemrejse i forbindelse med sygdom og skader, hvis dette er anbefalet af en læge, eller hvis indlæggelse på sygehus umuliggør hjemrejse sammen med resten af skolen.
Forventninger til dig som elev
Vi færdes mange mennesker sammen til daglig. Der skal være plads til alle. Derfor har vi nogle færdselsregler, så alle sikres et godt og udbytterigt ophold.
Vi forventer af dig:
- at du går positivt ind i arbejdet på skolen
- at du er en god kammerat og drager omsorg for dine kammerater
- at du har en god almen opførsel, der gør, at du kan omgås alle elever og ansatte på skolen
- at du møder til alle timer, arrangementer og måltider til tiden
- at du bidrager til, at skolen altid ser pæn og ryddelig ud, så vi alle har nogle omgivelser, der er rare at færdes i
- at du anvender et sprog, der ikke støder andre
- at du udviser respekt for andre mennesker og de ting, der omgiver dig, bl.a. ved ikke at ophænge stødende og/eller racistiske plakater, logoer, slagord m.v -
- at du søger den fornødne hjælp fra en voksen
- at du naturligvis ikke anvender vold, snyder, lyver eller stjæler
- at du naturligvis vil rette dig efter de henstillinger, du evt. får fra voksne på skolen
- at du ikke ryger eller tager snus
- at du er en god repræsentant for Flemming Efterskole
Forældresamtaler
Der afholdes forældresamtaler to gange på et efterskoleår. Den første er for alle og er placeret i november. Den anden er opfølgende og gennemføres efter ønske fra elev og forældre. Den afvikles i februar.
Samtalerne foregår på skolen med deltagelse af elev, forældre og mentor. Samtalen omhandler elevens trivsel, personlige, sociale og faglige udvikling. Der vil være mulighed for at tale med elevens øvrige lærere, hvis man har behov for det.
Hvis der er behov for yderligere forældresamtaler i løbet af året, kan det naturligvis sagtens arrangeres. Snak med mentor, så finder vi i fællesskab et tidspunkt.
Fritagelse - planlagt
Dette aftales med mentor - det er altid forældrene, der fritager eleven. Det er altid mentorlærer, der skal kontaktes, når fritagelsen er kendt og plantagt.
Fritagelse - akut
Hvis der opstår behov for akut fritagelse efter kl. 17 og i weekenden, skal man kontakte skolens hovednummer, 7567 3089, hvor man kan komme i kontakt med en vagtlærer.
Fysioterapeuten...
hedder Lasse Søby. Man kan få hjælp af ham, hvis man er skadet. Han kan også hjælpe med at lave genoptræningsprogrammer.
G
Gange
På Flemming Efterskole bor vi på pige- og drengegange. Man må besøge hinanden på gangene, undtagen i tidsrummene 17-19 (så man kan komme i bad) og 21.30-8.00 (så man kan sove).
Ganglærer
Til hver gang er knyttet ganglærere, som har fokus på det sociale liv på gangen, og som har blik for rengøringsstandarden på værelserne.
Da vi flytter rundt på værelserne to gange i løbet af skoleåret, vil du høre til på forskellige gange og dermed møde forskellige ganglærere samt indgå i nye ganggrupper.
Gymnastik
Gymnastikken spiller en meget stor rolle på Flemming Efterskole, og alle har obligatoriske gymnastiktimer. Deltagelse i opvisninger er ligeledes en del af gymnastikundervisningen og er derfor også obligatorisk.
Husk derfor, at alle weekender fra uge 8-15 kan være optaget af gymnastikopvisninger.
H
Hjertestarter
Der findes en hjertestarter på muren ved indgangen mellem Hal 1 og Hal 2 ud mod skolegården.
I
Intranet
Skolens intranet hedder "Viggo". Her kan eleverne se skema, kalender, lektier, beskeder og meget mere. Forældrene kan følge med i kalenderen, ligesom forældrene kan se sygefraværet (man kan slå en notifikation til, så man får besked om sygefravær).
Alle kommer på Viggo i løbet af den første uge.
J
Jul & påske
Skolen er lukket - det er den også i efterårsferien.
K
Købmand
Der er ikke dagligvarerbutikker i Flemming. Hvis du skal på indkøb, skal du til Rask Mølle - det er en dejlig tur på cykel.
L
Lektier
Man skal lave sine lektier, og man skal aflevere sine ting. Det er noget, vi går meget op i, fordi man på den måde selv bliver dygtigere, og man er med til at skabe en god læringskultur.
Læge
Du forbliver patient hos familiens egen læge, mens du er elev på Flemming Efterskole. I akutte tilfælde kan vi kontakte lægehuset i Tørring.
M
Mentor
Mentoren er den voksne, der hjælper dig med alt muligt. I starten vil mentor være meget opmærksom på, at du falder til på skolen. De fleste uger er der møde i mentorgruppen. Her tales om stort og småt, og der arbejdes med din personlige udvikling.
Mentor er bindeled mellem skole, elev og forældre. Forældre er til enhver tid velkomne til at henvende sig til mentor. Mentor tager kontakt til forældre efter behov.
Det er mentoren, der kan give dig fri, hvis dette bliver nødvendigt.
Mobiltelefon
Det er tilladt at medbringe mobiltelefon, men den skal blive på værelset/gangen.
Om natten sover mobilen på mobilhotellet - det betyder, at den skal afleveres om aftenen, inden du skal sove.
Måltider
Der er mødepligt til alle måltider, som foregår i skolens spisesal. Man følger almindelig god bordskik og smager på det, der serveres - og man spiser naturligvis med kniv og gaffel :)
N
Nattevagt
Der er altid en nattevagt på skolen, som elever og forældre kan komme i kontakt med. Ring til skolens hovednummer 7567 3089!
Nøgler
Du får en nøgle til dit skab og din værelsesdør. Pas godt på den - en ny nøgle koster kr. 375,-.
O
Obligatorisk selvvalgt opgave (OSO)
I december skal eleverne i 10. klasse udarbejde en obligatorisk selvvalgt opgave. Opgavens indhold og omfang vil vejlederne informere om i løbet af efteråret/vinteren.
Op om morgenen
Skoledagen starter normalt kl. 8. Inden da skal du have spist morgenmad. Du skal selv sørge for at stille vækkeuret og komme op til tiden. Det kan du sagtens.
Ordbøger
Skolen har abonnement på ordbogen.com til brug i dansk, engelsk og tysk.
P
Pakkeliste
Udover diverse tøj, undertøj, gymnastiktøj, fodboldtøj og -sko, skiftetøj, sko, klipklapper, nattøj, toiletsager osv. osv., skal I medbringe følgende:
- Vækkeur
- Vasketøjskurv
- Sengelinned, dyne, hovedpude og rulle-/topmadras
(vi anbefaler at medbringe en topmadras på 80x200 cm) - Skriveredskaber
- Idrætstøj, indendørs- og udendørs sko
- Nyeste version af Højskolesangbogen
- Cykel i køreklar stand, cykelhjelm, lygter, lappegrej og evt. pumpe
- Gult og blåt sygesikringsbevis
- Pas (medbringes efter jul)
- Bærbar computer, og evt. taske til den
- Mobil
- Små møbler i begrænset omfang
- Bedroller (der er 19 cm frihøjde under sengene)
- Håndkøbsmedicin (smertestillende)
- Krus, tallerken, bestik til brug på værelset/gangen
Hvad SKAL medbringes?
Skole-/computertaske
Sengetæppe
Vasketøjskurv
Sengelinned, dyne, hovedpude og rullemadras/topmadras.
Vi er i gang med at udskifte skolens senge, så pt. er ca. halvdelen 70 x 200 cm og den anden halvdel 80 x 200 cm. Vi anbefaler at medbringe en topmadras på 80 x 200 cm, får man én af de smalle senge, kan der ligge 5 cm topmadras ned langs de to madrassider.
Skriveredskaber
Idrætstøj Indendørs- og udendørssko
Nyere version af Højskolesangbogen
Cykel i køreklar stand, cykelhjelm, lappegrej og cykelpumpe
Sovepose og liggeunderlag
Gult sygesikringskort
Pas og blåt sygesikringsbevis (medbringes efter jul)
Hvad MÅ medbringes
Bærbar computer (anbefales kraftigt at medbringe)
Knallert, hvis den er lovlig, forsikringen er i orden, og man har et knallertkørekort
Mobiltelefon
Printer
Håndvægte
Små møbler i meget begrænset omfang
Topmadras (sengene er 70 cm brede og 200cm lange)
Bedroller (der er 19cm frihøjde under sengene)
Hvad må IKKE medbringes?
Husdyr
Fjernsyn
Kogeplade, køleskab, brødrister, toastmaskine
Elkoger, kaffemaskine og varmeblæser
Knive og andre "våben"
Elektroniske spillemaskiner
Træningsbænke, vægtstænger og andet tungt træningsudstyr
Post
I er velkomne til at sende post på gammeldags maner: Flemming Efterskole, Skolesvinget 1, 8762 Flemming.
Prøver
Alle prøver er obligatoriske i 9. klasse.
Hvis du har valgt at at gå i "10. klasse med prøver", forventer vi, at du går til prøve i alle fagene.
Hvis du har valgt at gå i "10. klasse uden prøver", evalueres årets undervisning på andre måder end med en traditionel eksamen. Det kan være projekter, studiegrupper, produkter osv.
R
Regler om rusmidler
På Flemming accepterer vi ikke indtagelse af euforiserende stoffer og alkohol, ligesom man heller ikke må anvende nogen form for tobaks- eller nikotinprodukter.
Skolens hovedregel lyder sådan:
"Du må ikke bidrage til, at der medbringes eller indtages alkohol, hash, narkotika eller andre rusmidler på skolen. Ligeledes er alle former for snifning af rusmidler eller rusfremkaldende midler ikke tilladt."
Hovedreglen er både gældende på skolen og i forbindelse med arrangementer, du deltager i sammen med skolen. Du må ikke ankomme på skolen påvirket af alkohol eller narkotika.
Overtrædelse af skolens regler kan medføre, at samarbejdet mellem dig og skolen afbrydes. I bortvisningssager lever vi op til Efterskolelovens krav om partshøring.
Rejse
Hvert år i januar tager vi på skitur. Vi tager til Nassfeld.
S
Skader og genoptræning
Får du en idrætsskade, mens du er elev på skolen, kan du få behandling og vejledning ved skolens fysioterapeut. Afhængig af skaden vil du modtage behandling i det omfang, der er nødvendigt for at få dig tilbage i undervisningen.
Til behandling og i genoptræningen bliver der lagt vægt på øvelser, som eleven selv skal udføre på værelset eller i skolens fitnesslokale. Ved genoptræning eller lignende uden for skolen betaler man selv for transport eller anvender sit eget Falck-abonnement.
Ved genoptagelse af træning efter endt skadesforløb tilrettelægger vi det således, at du først – efter at du kan gennemføre den obligatoriske gymnastik på fuld styrke – begynder at deltage i idrætsvalgfagene. På den måde er vi sikre på, at du ikke får startet for voldsomt op, ligesom belastningsniveauet kan planlægges i samarbejde med gymnastiklærerne og skolens fysioterapeut.
Skolekreds
Ved afslutningen af skoleåret modtager forældrene et tilbud om at blive medlem af Flemming Efterskoles skolekreds, som er den gruppe frivillige mennesker, der står bag skolen og udgør skolens generalforsamling. Generalforsamlingen er skolens øverste myndighed og udpeger af sin midte en bestyrelse bestående af syv personer. Meld dig gerne ind, når dit barn har afsluttet efterskoleopholdet!
Skolevejledning
Du skal beslutte dig for, hvilken ungdomsuddannelse du vil søge ind på efter efterskolen. Du og dine forældre skal overveje dette valg. Skolevejlederen vil hjælpe og besvare spørgsmål.
Vejledning på Flemming Efterskole består af:
- et individuelt planlagt samtaleforløb, så du kan blive afklaret om uddannelsesvalg
- hjælp til at udfylde Optagelse.dk
- brobygning (10. klasse)
- ”Obligatorisk selvvalgt opgave” (OSO), en opgave, hvor du beskæftiger dig med dine fremtidsønsker og –drømme (10. klasse)
Hvis du ønsker at komme i erhvervspraktik, skal denne afvikles i uge 42 eller uge 7. Du skal selv finde en praktikplads.
Smertestillende medicin
Institutioner må ikke udlevere smertestillende medicin til elever, så det skal man selv medbringe, hvis man har brug for det.
Spotfag
Idrætsfag, du kan vælge på Flemming, hvor du kan give den ekstra gas. Det er TeamGym, tumbling, fodbold og spring-fodbold.
Du kan også vælge at have tysk eller fysik i stedet for.
Sygdom
Ved sygdom skal man møde op til morgenmad. Derefter melder man sig syg ved indgangen til lærerværelse. Ved smitsom sygdom skal man tage hjem, så man kan blive rask og komme tilbage til efterskolelivet. Man kan komme tilbage, når man er symptomfri, således unødige smittekæder ikke opstår på skolen.
T
Tillid, tryghed og tolerance
Det er de vigtigste ord vores værdigrundlag. Vi tror på, at man skal være tryg for at kunne have tillid og være tolerant og rummelig overfor hinanden.
Tillid er et godt ord - det går begge veje.
Tjanser i køkkenet
Alle elever skal deltage i køkkenet i løbet af året. Når man har køkkentjans, deltager man ikke i undervisningen, men hjælper med til, at der er lækker mad til tiden.
Transport til og fra Flemming
Der går busser mellem Flemming Efterskole og Horsens på hverdage og søndag aften.
Træningstøj
Inkluderet i skolepengene er der en skoledragt (bukser, trøje og t-shirt), opvisningsdragt og et sæt træningstøj.
Tøj og vask
Vi anbefaler, at du skriver dit navn i dit tøj. På den måde skulle vi gerne undgå forvirring, eller at du mister dit tøj, mens du er her på skolen.
Der er vaskemaskiner og tørretumblere på skolen, og det koster 10 kr. pr. vask (inkl. vaskemiddel) eller tørretumbling. Betaling foregår via en app. I vaskerummene hænger vejledninger og gode råd til, hvordan du vasker dit tøj.
U
Udmeldelse
Overvejer I at afbryde efterskoleopholdet, inden skoleåret er slut, vil vi MEGET gerne opfordre til, at vi snakker om det, inden beslutningen træffes. Derfor inviteres elev og forældre til et møde med mentor og skolens pædagogiske leder, så vi forhåbentlig kan lave en god plan og dermed forhindre, at opholdet afbrydes før tid.
Udmeldelse kan kun ske skriftligt til skolens kontor, og der betales for det antal uger, eleven har været på skolen samt et udmeldelsesgebyr svarende til to ugers skolepenge uden statstøtte.
Uheld
Ved uheld på skolen benytter vi Regionshospitalet Horsens Skadestue.
Undervisning
Al undervisning er obligatorisk - selvfølgelig. Du skal komme til timerne, fordi det er den måde, man lærer mest på, og fordi du på den måde kommer med i godt fællesskab.
Vi forventer af dig, at du tager et medansvar for din egen læring, og at du aktivt tager del i undervisningen og træningen, og at du bidrager til et godt og behageligt undervisnings- og træningsmiljø.
Man får lektier for, og der vil være afleveringer, der skal afleveres til tiden. Selvfølgelig :)
V
Viljestyrke & vedholdenhed
Det er mega vigtigt at arbejde med de to egenskaber - vi hjælper.
W
Weekender
Det er dejligt, hvis du gerne vil være på skolen i weekenderne. I nogle weekender er der et stort arrangement - i andre weekender sker der ikke helt så meget. Når man er her, deltager man selvfølgelig i de aktiviteter, der er, fordi det skaber et godt fællesskab.
Weekenden starter kl. 14.30, hvor man kan tage på weekend. Man kan også vælge at tage hjem senere på weekenden. Når man er taget hjem, kan man først komme igen søndag mellem 18-21. Kl. 21 er der samling i Fællessalen.
Vi har fire forskellige slags weekender:
Almindelig weekender
Programmet laves af elever og weekendlærere. Man skal selvfølgelig deltage i de obligatoriske aktiviteter, der er. I de almindelige weekender slapper man af og hygger sig.
Arrangementsweekender
Der vil være et tema for weekenden, som beskriver de aktiviteter, der er. Man skal selvfølgelig være med til det hele hele, for det er bare sjovt at være med til.
Gymnastikweekender
Ligger primært i opvisningsperioden fra februar til april. Gymnastikopvisningerne er obligatoriske, så du skal derfor regne med at tilbringe de fleste weekender i opvisningsperioden på skolen. Det bliver krævende, så derfor flytter vi weekenden et par gange, så der er fri mandag-tirsdag. Udover opvisningsweekenderne er der obligatoriske træningsweekender i december og januar.
Hjemrejseweekender
Fredag eller mandag er undervisningsfri, idet undervisningen er henlagt til andre tidspunkter. Der er ingen arrangementer i disse weekender – brug dem til frisør-, tandlægebesøg o.lign.
Weekendliste
På weekendlisten angiver man, hvor man vil være i weekenden, og hvis man skal hjem på weekend, skriver man, hvornår man tager hjem. Det skal man gøre, så skolen kan planlægge måltider og vagtplan.
V
Vagttelefonen
Opstår der en akut situation, hvor I har brug for at få fat i en vagtlærer, kan I ringe på skolens tlf. nummer 7567 3089 på hverdage kl. 17-23 og hele dagen i weekender. Telefonen besvares af administrationen i dagtimerne. Se administrationens åbningstider her.
Værdigrundlag
Skolens værdigrundlag kan læses her
Værelser
For at styrke din sociale udvikling, udbygge dit fremtidige netværk og skabe venskaber igennem hele skoleåret skal du bo sammen med forskellige værelseskammerater i løbet af skoleåret.
Vi flytter to gange i løbet af året. Der vil ikke være mulighed for værelsesbytte ud over de to programsatte ”flyttedage”.
Hvis du er allergisk over for husstøvmider i en sådan grad, at du ikke tåler et værelse med gulvtæppe, skal skolen vide det inden 1. maj.
Det er vigtigt, at du og dine rummer hjælper hinanden med at holde værelset ryddeligt og rart at være i.
Y
Yndlingsfag
Sådan et får du helt sikkert.
Yndlingslærer
Dem er der mange af
Æ
Ærlig
Det er en god ting at være, når man skal være sammen med mange mennesker i et godt fælleskab.
Ø
Ødelægger du noget
Hvis du er uheldig og ødelægger et eller andet på skolen, meddeler du det til en af de voksne. I nogle tilfælde kan det være, at man skulle erstatte det, der er ødelagt.
Økonomi og skolepenge
Skolepengene opdeles i 11 rater. Første rate betales d. 15. juni og sidste rate i maj.
Første rate betales før skolestart inkl. 500 kr. i depositum.
Depositummet tilbagebetales, når eleven har gennemført hele efterskoleopholdet.
Betalinger: I modtager inden skolestart en betalingopgørelse med månedlige rater. Betalingsopgørelsen er påført et FI-nummer, som skal bruges til indbetaling af skolepengene.
Øvelse gør mester
Vi træner meget - gymnastik, teamgym, tumling, spring, rytme, dans, Grand Prix, fodbold, skole-ting - kun ved at træne bliver man dygtigere.
Å
Åbenhed
Vær åben fra den første dag - så bliver det fedest.
Årstrøje
Den bliver designet sidst på skoleåret - og vil være et godt minde om din tid på Flemming.