Forstanderens velkomsttale til de nye elever

 

Læs Flemming Efterskoles forstander, Jacob Mangelsens, velkomst til de nye elever.

Velkomsttale, Jacob Mangelsen

Mandag den 8. august 2022

Kære elever, kære forældre 

Hjertelig velkommen her til Flemming Efterskole. Vi har virkeligt glædet os til at møde jer i dag. Mest jer unge, men selvfølgelig også jeres forældre. Jeg håber, I alle er blevet vist godt op til jeres værelse og har fået hilst på jeres roomie eller roomies, og måske har I selv, eller endda været så heldige, at jeres forældre har redt jeres seng. Og nu sidder I så her.

Inden jeg kaster mig ud i en velkomsttale til jer, tænker jeg, det vil være god stil lige at præsentere mig selv. 

Jeg hedder Jacob Mangelsen, og er ”ham den nye forstander på Flemming Efterskole”. Jeg har både været lærer og leder i efterskoleverdenen, og jeg har også være lærer og leder i folkeskolen, så jeg synes selv, jeg har erfaret en del inden for feltet om at være sammen med børn og unge, i læring, udvikling og trivsel. Både i skoletiden, men også i de unges frie tid. I øvrigt er jeg 42 år, gift med Sidsel, og sammen har vi tre børn - Viggo på 8, Ida-Marie 12 og Filippa på 16 år. Jeg glæder mig inderligt til at tage fat på et nyt kapitel i mit liv, sammen med jer.

Når man er ny på et sted, kan man godt blive usikker på sig selv. Intet er jo, som det plejer at være. Ingen kendte ansigter. Ingen, der lige kender mig og ved, hvem jeg er, og hvad jeg kan. Sådan havde jeg det, da jeg startede for to måneder siden, og jeg tror, at de fleste af jer unge, der starter her i dag, kan genkende det, jeg siger. 

I har sommerfugle i maven - I føler jer måske lidt alene i verden. Spørgsmål som: Er jeg god nok? Hvad tænker de andre om mig? Kommer jeg til at kunne lide de andre? Kommer de andre til at kunne lide mig? Helt almindelige og vigtige tanker i et hvert ungt menneskes liv, der starter på efterskole i dag. Du er ikke alene. Du er én ud af 224 elever her, og én ud af de ca. 30.000 unge, der starter et efterskoleophold i år i 2022.

Det kan være svært at være her helt alene og ingen kender dig, det forstår jeg godt. Men det er i virkeligheden også en mulighed for at starte på en frisk. En mulighed for at være den, man gerne vil være. Når du/I starter i dag på Flemming Efterskole, har du/I ingen rolle, der er ingen, der forventer noget bestemt af jer/dig. Så mit råd til dig/jer er at prøve at være jer selv, prøve at sænke skuldrene og tro på, at du/i er gode nok, som i er. 

En gammel elev, fra dengang jeg var på en anden efterskole, beskrev det så fint, da han efter nogle måneder inde i efterskoleåret til et mentormøde (altså det møde, hvor mentorlæreren holder møde med sine mentorelev) sagde, at der hvor jeg kommer fra, tror alle mine klassekammerater, at jeg er ham den sjove, ham som joker, laver fis og ballade, men egentlig har jeg mest lyst til at bare at være en god ven, som de andre kan lide. 

Heldigvis for ham her eleven, hjalp den friske start på, at han lykkedes med at ændre sin rolle og på den måde oplevede at være mere sig selv.

Efterskoleopholdet her på Flemming Efterskole kommer til at byde på ualmindeligt mange muligheder. I har en unik mulighed for at dygtiggøre jer indenfor en lang række af gymnastikkens discipliner indenfor fodbold, faglig fordybelse og meget andet, men endnu vigtigere får I mulighed for at udvikle og danne jer som unge mennesker, med troen på jer selv og egne evner. Jeg tror på, at et godt efterskoleliv kalder på at sige ja og vælge til. Med det mener jeg, at jeg håber, I vil sige ja til de udfordringer, I møder. Aktivt tager nogle valg velvidende, at et valg også er et fravalg. Vi oplever af og til, at nogle elever ikke får truffet et valg af frygt for at gå glip af noget andet. Jeg nåede i juni at opleve lige præcis det på et par aftenvagter. Nogle drenge lå på deres værelse og ventede på, at nogen skulle lave en aktivitet, de kunne være med til. De fortalte, at de egentlig gerne ville spille freespeegolf, men lige skulle se, om der dukkede noget andet op, der var endnu mere spændende. Og med det resultat, at de hverken oplevede noget mere spændende eller spillede freespeegolf. Så mit råd til jer; sig ja til udfordringerne og træf nogle valg. 

De næste 10½ måned skal vi sammen arbejde for at lave et helt unikt Flemming fællesskab. Jeg tror, at I alle sammen sidder her med drømme om at være en del af noget, at være en del af et særligt fællesskab. Et fællesskab, hvor I føler jer regnet med, føler at der er plads til en selv og alle andre og et fællesskab, som alle ønsker at være en del af. 

Det er bare sådan med fællesskaber, de kommer ikke af sig selv. Bare fordi I skal sove her i nat og være sammen i morgen, så er fællesskabet ikke givet på forhånd. Et godt fællesskab skal der kæmpes for, det er ikke altid nemt. Det stiller krav til hver og en af jer, I skal gå på kompromis. Man kan i et forpligtende fællesskab ikke altid få det præcis, som man selv ønsker. Det kræver respekt for de andre i fællesskabet, I er alle forskellige med hver jeres tanker og idéer, og det kræver respekt for andre for at lykkes. Et fællesskab kræver, at vi har tillid til hinanden. Tillid kalder på, at vi er ordentlige overfor hinanden, at man er til at regne med, er ærlig, og at man kan stole på hinanden. Et godt fællesskab er ikke lig med, at vi er ens, det er ok at være anderledes, for i et godt fællesskab kan vi se meningen med, at vi ikke er ens. Men hvis vi lykkes, eller når vi lykkes med det, så får vi et fantastisk Flemming fællesskab.

I det store Flemming fællesskab er der også mulighed for, at der opstår nære og livslange venskaber. Venskaber, som under vejs bygges op og ender med at vare hele livet. Så sent som i torsdag var jeg på festival med min ven Niels. Niels er lidt ældre end mig og gammel elev her fra skolen. Han skulle mødes med sin ven Flemming (I tror det er løgn, men det hedder han). Et venskab, som for dem startede lige her dengang for 30 år siden. Så hvem ved, måske finder i også venner for livet, muligheden er der, og jeg håber, det ender sådan for nogle af jer.

Som ny forstander glæder jeg mig helt utroligt meget til at følge jeres efterskoleår. Vi skal opleve så meget. Hverdagen først of fremmest, med fag og træning, men også klassetur, musical, skiture, drabelige fodbolddyster mod de andre efterskoler og så vores gymnastikopvisningsturne. 224 unge mennesker, som drager landet rundt i busser for at lave en super fantastisk opvisning, det ser jeg frem til med stor glæde og forventning.

Og så til jer forældre – jeg er med jer – Vi er i samme båd. Min ældste pige flytter på Vivild Efterskole, så også jeg skal til at vænne mig til en hverdag, hvor hun ikke er der. Jeg ved godt, at det først er efter i dag, I oplever tomrummet, men hvis den seneste tid har været lidt ligesom hjemme hos os, så har I sikkert kunnet mærke, at der har været optræk til noget stort. Jeres barn er ved at flytte hjemmefra, og der er intet, I kan gøre ved det. I kan kun hjælpe og støtte jeres børn i den udvikling og dannede proces, det er at flytte hjemmefra. Jeg vil selv forsøge at vise tillid ved at tro på, at min pige kan klare meget selv. Og at der i hendes liv er andre, der overtager noget af den forældrerolle, som jeg har haft og give plads til, at det er ok. Vi her på Flemming Efterskole kommer til at være jeres barns hjem det næste år og vi vil støtte, hjælpe, stille krav og skubbe alle de unge i et forsøg på at skabe de bedste forudsætninger for personlig udvikling og dannelse.

Og kære forældre, jeg har allerede erfaret, at vi på Flemming Efterskole har en utrolig dygtig og engageret medarbejderflok, og det er alle! Pedeller, lærere, køkkenet, rengøringen og administrationen. Alle gør sig umage for at skabe de bedste rammer for at gøre jeres barns ophold så udbytterigt som muligt. Men vi er ikke fejlfrie, og vi kommer til at lave fejl! Der vil også være situationer, hvor I som forældre kan tænke, hvad sker der lige for Jacob? men så håber jeg, I tager kontakt til os for at få en dialog om det. Vi ser ikke alt, vi ved ikke alt, og derfor kan en undren fra jer om et eller andet være værdifuldt, så vi kan blive endnu klogere. Det er sammen, vi laver den bedste efterskole! 

Om lidt går det løs, efterskoleåret starter i dag, det er allerede startet. Jeg ønsker og håber på for alle, at det bliver et udbytterigt, sjovt år, og at vi om 10½ måned kigger tilbage på de store oplevelser, op- og nedture, sejre og nederlag, men at summen af det hele bliver et godt år, vi aldrig glemmer!

Velkommen til.