#

Nyheder

25. marts 2020

Efterskole på afstand af hinanden

Indtil videre er eleverne på Flemming Efterskole sendt hjem til efter påske, og i stedet er de i kontakt med lærerne og deres efterskolevenner på de digitale platforme. 

Der er helt stille. Den opholdsstue som ellers plejer at være fyldt med unge mennesker, som nærmest ikke kan komme tæt nok på hinanden i de to personers-sofaer, er helt tom. Det har den været siden fredag 13. marts, hvor den landsdækkende lock down blev en realitet. Men hvordan driver man en efterskole med 200 elever spredt i hjem over hele landet?

 

-  Vores vigtigste opgave er at give eleverne en indholdsrig hverdag med kvalificeret undervisning, engagerende hjemmetræning og fællesskabende aktiviteter hver for sig, fortæller forstander Ole Vind.

 

- Der er ingen tvivl om, det er en trist situation, vi har stået i de seneste uger. Vi var klar til at rejse hele landet rundt med den opvisning, som elever og gymnastiklærere har arbejdet på hele skoleåret. Det var ikke kun eleverne, der er kede af det, det var vi voksne i den grad også. Gymnastikopvisninger er det, vi alle ser frem mod. Derudover er dyrebar efterskoletid, som eleverne går glip af.

 

OV-live.jpg

I elevernes facebookgruppe sender både forstander Ole Vind og skolens lærere live.

Nye værktøjer

Derfor er håbet stadig, at eleverne kommer til at vise opvisningen rundt i landet, og at de får mest mulig af deres efterskoletid på skolen. Indtil det er sikkert, hvornår eleverne kommer tilbage arbejder skolens ansatte fra lærere til pedeller på at skabe hverdag for eleverne, som stadig indeholder efterskoleaktiviteter.  Både skolens intranet, sociale medier og Google Meet er i spil, og indtil videre fungerer det, fortæller lærer og tillidsrepræsentant Rikke Josiasen. 

 

Fjernundervisningen er ikke noget, der vokser i baghaven på efterskolen, det er et nødvendigt onde, vi alle er blevet kastet ud i. Men når det er sagt, synes jeg, det forløber virkelig godt, siger hun. 

 

Eleverne ”møder ind” til tiden, de arbejder godt, og de får lavet de ting, de bliver bedt om. Lærerne knokler med at få forberedt god undervisning på en helt ny måde, selvom timerne ikke altid forløber, som de havde planlagt. 

 

Heldigvis lyder det til, at ingen helt har mistet modet endnu, hverken lærere eller elever, siger Rikke Josiasen. 

 

Rent lavpraktisk går eleverne i skole hver dag mandag til fredag fra kl. 09-15.30, hvor de har boglig undervisning og fysisk træning. Derudover er der træning i weekenderne, og i løbet af ugen er der fællesaktiviteter som for eksempel sangtime, mentormøde, filmaften, bankospil, fællesbagning og fællesgymnastik.

 

Mille-Janken.jpg

Mille Janken Nyholm er vant til at lave gymnastik sammen med sine 200 efterskolekammerater. Lige nu må de lave fysisk træning hver for sig.

Fællesskab på afstand

Blandt eleverne er der stor ros til lærerne for at blive ved med at opretholde en form for normal hverdag, hvor de stadig føler, at de er på efterskole – selvom det er langt fra hverdag, de ønsker. 

 

Det er virkelig svært at acceptere at være hjemmegående efterskoleelev, fordi vi går med en uvished om, hvornår vi kommer tilbage igen, fortæller 10. klasseelev Mille Janken Nyholm.

 

Men jeg synes, hjemmeskole, hjemmeundervisning og hjemmetræning er virkelig gode alternativer til at få tiden til at gå. Selvom det er underligt at lave fysisk træning alene, når vi er vant til at være 200 elever sammen. Men vi ved jo godt, at rundt omkring i landet sidder resten af vores efterskolekammerater og laver det på samme tid. Eller som da vi havde FE Movienight, hvor vi hver for sig sad og så en film sammen. Det gør det hele meget nemmere, fortsætter hun. 

 

Samtidig opfordrer hun alle til at blive hjemme, da det hjælper til, at efterskoleeleverne kan vende tilbage til deres efterskolehverdag, hvor de kan lave opvisninger, spille fodboldkampe og få i skole. 

 

Hjælpepakke til efterskolerne 

Senest har et enigt Folketing vedtaget en aftale om en hjælpepakke til landets efterskoler og frie skoler. Det sender et tydeligt signal om, at coronakrisen ikke skal lukke landets efterskoler, forhåbentlig sikrer det, at pressede familier ikke fravælger efterskolerne til deres børn. 

 

På Flemming er der ingen tvivl om, at ønsket er, at eleverne kan vende tilbage hurtigst muligt, men skolen følger selvfølgelig myndighedernes anbefalinger. 

 

Løbende kommer der opdateringer her på hjemmesiden og på de sociale medier med nye datoer for udskudte opvisninger, arrangementer og konkurrencer. 

 

Elever til den kommende skoleår opfordres til at følge godt med i facebookgruppen Flemming Efterskole 20/21