#

Nyheder

22. december 2020

Året der gik på Flemming 

Vi har samlet de mest mindeværdige øjeblikke fra året 2020. Et år hvor Flemming Efterskole ramte Go' Morgen Danmarks sendeflade, og hvor vi måtte tænke efterskole på helt nye måder.

 

Af kommunikationsmedarbejder Katrine Rubeck 
 
Januar begyndte godt med skitur til Østrig. Solen strålede fra en klar himmel over Nassfeld. Succeserne og de store smil stod i kø hos både elever og ansatte.
 
    IMG_2797.jpeg
 
Efterfølgende kørte opvisningstræningen på skinner, fodbolddrengene hev medaljer med hjem fra det regionale indendørsstævne, og de kvalificerede sig til DM. 
 
Der var også medaljer om halsen på grand prix-pigerne, da de vendte hjem fra Jysk Mesterskab, og nogenlunde samtidig kunne vi tage de nye træningsfaciliteter til race i brug.  
 

Eleverne fra årgang 2019/20 var halvvejs i deres efterskoleår.

Forventningerne til årets opvisningssæson var stor, og fredag sidst i februar var alle elevernes bedsteforældre inviteret til at se den første officielle opvisning - og sikke en premiere Raaka fik.

 

Opvisningen fik ordene ”helt fantastisk” og stående klapsalver fra de fyldte tribuner med på vejen. Eleverne selv var da også helt ekstatiske efterfølgende, og de kunne næsten ikke vente med at turnere landet rundt og vise opvisningen frem.

 

Efterskole på afstand

Men i et hvert eventyr er der en ond skurk, og i dette tilfælde begyndte truslen med C og sluttede med A. 

Knap to uger efter den flotte premiere på opvisningen måtte vi fortælle årgang 2019/20, at deres efterskoleophold ville komme til at foregå hjemmefra den kommende tid.

Corona havde for alvor ramt Danmark, og efterskole på afstand af hinanden var en realitet. Det var uden tvivl en trist elevflok, der rejste fra skolen - usikre på, hvornår de kunne vende tilbage. 

Men da de var kommet sig over det første chok, tog de fjernundervisning, digital træning, FE movie night, facebook-bingo, virtuelle mentormøder og meget mere til sig. For eksempel lykkedes det at lave fællesgymnastik på afstand. 

Se her, hvordan det så ud. 

Det gik godt, men lærerne savnede eleverne. Efterskole handler om nærvær, fællesskab og sammenhold. Efterskole på afstand kan lade sig gøre, men det er langt fra optimalt. Derfor satte mentorlærerne sig i bilerne for at køre landet rundt og besøge deres mentorelever. Bevæbnet med sprit og hjemmebagt kage fra køkkenet. 
 
 
Mens eleverne gik på efterskole hjemmefra, blev der boret, banket og malet i Flemming. Sjældent har skolen stået så skarpt, som den gjorde efter corona-nedlukningen.
 
Allerede inden ordet Corona var blevet 2020’s meste brugte, havde skolen bestemt, at der skulle bygge nye bade- og toiletfaciliteter på Lægården, hvor de fleste af pigerne bor. Det projekt fik for alvor luft under vingerne i marts-april måned.
 
1BECA067-8A1C-4132-802C-9E851BA44581.jpg57B9208E-BCA7-4B76-8D4D-46B37C2CF676.jpg

 

Love storm på Facebook

Men udover det praktiske personale og håndværkerne, der knoklede, var skolen mennesketom.

Lige indtil det skelsættende pressemøde i maj, hvor det stod klart, at eleverne kunne vende tilbage til skolen. Det resulterede i en glad forstander, som dansede sig ind i en love storm på Facebook.  

Ole Vind imiterede en meget kendt scene fra filmen Love Actually, og den video må siges at være populær. Med over 5000 likes, næsten 900 positive kommentarer og 1200 delinger endte den på nationalt tv i Go’morgen Danmark.   

 

Første skoledag endnu en gang

Selvom det var kendte ansigter, der vendte tilbage på skolen efter ni uger derhjemme, var der alligevel nervøsitet at spore blandt eleverne.
 
- Det var lidt mærkeligt at komme tilbage, fordi der jo er en masse regler, for eksempel må vi ikke kramme hinanden, og vi skal lige finde ud af, hvordan vi så er sammen. Men det er mega fedt, at vi er tilbagefortalte 10. klasse-elev Caroline van Heese dengang.
 
Heldigvis fandt både elever og ansatte hurtigt hverdagen igen trods restriktioner, og der blev skabt nye initiativer. For eksempel var den store opholdsstue i hal 2 en succes, og FE-stival så for første gang dagens lys. Det kan ikke udelukkes, at det arrangement vender tilbage. 
 
   IMG_4180.jpeg   IMG_4177.jpeg
 
   IMG_4175.jpeg
 
Eleverne fik mulighed for at gå til ”eksamen”, vi kunne afholde galla, og fik sagt farvel til årgang 2019/20 med en anderledes translokation.

 

- Vi mistede ni uger på skolen, men det er lige meget, for vi er pisse fede, sagde elevrådsformand Steffen Velling i sin afsluttende tale. 

 
Sommeren var over Danmark, hvilket betød, Corona for en tid løsnede sit greb, og vi kunne afholde Flemming Camp med søde børn i alderen 8-14 år, og de ansatte fik en velfortjent sommerferie.
 

Velkommen 2020/21

Søndag 9. august var første skoledag for årgang 2020/21 – den 127. årgang på Flemming Efterskole. Det var spændte elever, der mødte ind på skolen til deres nye hverdag som efterskoleelever med nye rummer, mentormøder, obligatorisk gymnastik, fokus- og valgfag, rengøring, boglig undervisning og fællestimer. 

Men inden de fik set sig om, var der gået tre uger, og det var tid til at pakke sovepose, liggeunderlag og telt til introturen. Desværre blev det en våd omgang, hvor regnen stod ned under opsætningen af teltene. En opgave der i forvejen var udfordrende for flere elever. Men næste morgen var de klar på adventure race. 

 

Et helt særlig brev

I september måned kom posten med et helt særligt brev til skolen. En af vores lærere, Marianne Wollenberg, havde fået tildelt Den Kongelige Belønningsmedalje, der gives i forbindelse med fratrædelse efter 40 års uafbrudt ansættelse i den samme private virksomhed. 
 
  IMG_5399.jpegIMG_5573.jpeg
 
Samtidig med Marianne Wollenberg gik på pension, sagde vi også farvel til vores køkkenleder gennem mange år. Marie Kristensen stoppede på skolen for at søge nye udfordringer. Begge kommer dog stadig på skolen i ny og næ.
 

Men eftersom de ikke længere har deres faste gang på skolen, har det givet plads til nye ansigter blandt personalet. Vi har budt velkommen til kok Teddy Andreasen, der er ny køkkenleder samt lærerne Maria Møller Pedersen, Mille Brønd Jensen, Helle Bergholt Olesen og Nikolaj Bak Kristensen, der alle har boglige timer, valgfag og vagter.

Læs mere: Nye medarbejdere på Flemming

 

Nye badefaciliteter - men fællesbad består

I slutningen af oktober var der feststemning på Lægården. De nye bade- og toiletfaciliteter var nemlig klar til at blive taget i brug. Det vakte stor begejstring blandt pigerne, og det bliv markeret med en lille indvielsescermoni. Der er kommet flere brusere til, men der stadig mulighed for fællesbad, hvilket er vigtigt for eleverne.  

Læs mere: Pigerne har fået nye bade- og toiletfaciliteter. 

 

Yehaa! Howdy folks og welcome

Sådan lød velkomsten til publikum, da de havde taget plads for at se årets musical med western tema. På bare fem dage fik elever og voksne stablet en flot musical på benene. Stykket ”The Western Dream” handlede om en dreng med navnet Antonio, der altid havde drømt om at være en ægte cowboy. Pludselig får han chancen for at udleve sin drøm, da skolen holder elevfest med western-tema.

Læs mere i elev Marius Cederholm Elmoses reportage.  

 
Musicalugen er et fællesskabsprojekt for alle elever, og det er en lille forsmag på opvisningssæsonen. Alle har en rolle, og vi er gensidig afhængige af hinanden, for at det kan lykkes. 
 

 

Det lykkedes endda også at få publikum i salen, selvom alle var spændte på, om det kunne lade sig gøre med de daværende restriktioner. Men med nummererede pladser i hal 4, og et billetsystem, der næsten fungerede, kunne vi byde forældre og søskende velkommen.

Du kan se hele forestillingen som liveoptagelse på Facebook.

 

Første værelsesbyt

Natten til 19. november var der mange elever, som havde svært ved at finde ro. De var nemlig spændte på årets første værelsesbyt!
 
- Det er spændende, fordi vi ikke ved, hvad der kommer til ske, men det bliver også godt med noget nyt og lære nogle nye at kende. Jeg glæder mig, fortalte Signe Vinding, der går i 9. klasse, inden de fik de nye værelser at vide.
 

 

Glædelig jul og godt nytår

Når vi tænker tilbage på 2020, er det uden tvivl et anderledes år, vi har været igennem. Vi er blevet nødt til at tænke nyt, anderledes og kreativt. Det var året, hvor efterskole på afstand blev et begreb, og hvor vi for alvor tog livestream til os. Vi er blevet udfordret, men vi har i den grad også lært nyt.
 
For eksempel blev Efterskolernes Dag afholdt digitalt, og det traditionsrige Julemøde blev konverteret til et Juleshow. Eleverne spillede flotte julemelodier, køkkenet serverede lækre småkager samt kaffe to go, og drengene fik lov til at blive en del af det store luciaoptog, som ellers tidligere har været forbeholdt pigerne. Det kan også noget, at der bliver skubbet til traditionerne.
 
Men lad os håbe, at Corona i det kommende år fylder mindre og mindre, og at vi kan vise vores opvisning i løbet af foråret. 
 
Den korte hjemsendelse vi oplevede her i december, vil vi helst ikke gentage.
 
Derfor ønsker vi alle en glædelig jul og et godt nytår med håbet om, at I med afstand og kloge valg vil passe på hinanden og vores fællesskab.  
 
Vi ses i det nye år til endnu flere efterskoleoplevelser!